Een gezonde schoollunch: 10 ideeën voor nog meer broodtrommelvariatie (2024)

Wat stop jij in de lunchtrommel van je zoon of dochter? Krijgen ze iedere dag dezelfde lunch of varieer jij je een slag in de rondte? Mogen je kids ook zelf meebepalen wat er in de trommel zit, of maak je alles de avond van te voren klaar terwijl ze slapen?

Onze kinderen vinden het heerlijk om een leuke lunchtrommel mee te krijgen. We maken de lunch 's ochtends tijdens het ontbijt, dat doen we echt samen. Zo mogen ze zelf kiezen wat ze op hun boterhammen willen (in ieder geval 1x gezond) en wat er nog meer in de trommel gaat.

Hier een aantal van onze favorieten. Vul jij aan? Dan krijgen wij ook weer nieuwe inspiratie.

(1) Wraps in plaats van boterhammen.

Wij hebben echte boterhammen monsters, maar af en toe zijn ze te verleiden tot heerlijke wrap. Wat dacht je van een volkoren wrap met zuivelspread, kipfilet en een reepje paprika. Of doe eens gek met een wrap met pindakaas en banaan.

(2) Groente - worteltjes, paprika, tomaatjes, komkommer

Er gaat bij ons geen lunchtrommel de deur uit zonder een gezonde variatie aan snack groenten: komkommer, reepjes paprika, cherrytomaatjes en wortels zijn favoriet. Als we de wekelijkse boodschappen doen zorgen we voor een grote voorraad van deze groenten zodat we de hele week doorkomen. Om tijd te besparen in de ochtend snijden we de paprika en komkommers al in het weekend en bewaren deze in luchtdichte bakjes in de koelkast.

(3) Gedroogd fruit - abrikozen, rozijntjes

Stukjes abrikoos, wat rozijntjes, of een gedroogd appeltje. Lekker zoet, en al deze vruchten zijn gedroogd te koop. Af en toe stoppen we een handje gedroogde vruchten in de trommel, en dit wordt erg gewaardeerd.

Een gezonde schoollunch: 10 ideeën voor nog meer broodtrommelvariatie (2)

(4) Hardgekookt eitje

Zelf eet ik mijn eitje graag op een boterham, maar alle onze kinderen vinden het heerlijk om een eitje uit de hand te eten. Dus af en toe krijgen ze een gekookt eitje mee in de trommel.

(5) Fruit - druifjes, appeltje, peer, mandarijntjes

In plaats van gedroogd fruit, kun je natuurlijk ook gewoon fruit in je lunchtrommel stoppen. Als je een lekvrijevakjestrommel hebt, blijft het fruit goed, en voorkom je kleffe boterhammen. Denk aan druifjes, of aardbeien, stukjes meloen, mandarijntjes of appeltjes.
Een gezonde schoollunch: 10 ideeën voor nog meer broodtrommelvariatie (3)

(6) Boterhammen

Ja, boterhammen blijven bij ons toch de basis van de broodtrommel. We gebruiken geen uitstekers, of andere dingen om vormpjes van je boterhammen te maken. De logica om dit te doen gaat echt aan me voorbij, maar goed - als het helpt om je kind beter te laten eten, go for it. De regel bij ons thuis is minimaal een gezonde boterham, en daarnaast mogen er twee 'ongezonde' bij. Onder gezond scharen wij meestal: vlees, kaas, humous, of zuivelspread. Voor de ongezonde variant wordt dan gekozen voor pasta, pindakaas, jam, of appelstroop.

(7) Stukje hartige taart

Vooral A vindt het heerlijk om een stukje hartige taart mee te krijgen naar school in plaats van boterhammen. Je vindt tips voor een hartige taart of andere leuke recepten ook in het gratis download boekje 'het Groene Lunchboekje'

(8) Geef een leuk berichtje mee aan je kind.

Hoe leuk is het al je je broodtrommel open doet en je vindt een leuke tekst van je vader of moeder. Het kan zo simpel zijn als 'ik vind je lief', of 'veel plezier vandaag op school'. Onze kids vinden het heerlijk om een kaartje in de trommel te vinden. Je kunt ze zelf heel makkelijk maken van een stukje karton of blaadje papier.

(9) Pannenkoek of poffertjes

Het gebeurt niet heel vaak dat er pannenkoeken of poffertjes overblijven, maar als het gebeurt mogen onze kinderen de volgende dag een pannenkoekje mee in de lunchtrommel. Af en toe verwennen mag best toch 🙂

(10) Koude Pasta salade

Vooral in de zomer eten we vaak koude pasta salade in verschillende varianten. De favoriet van de kids is de meest ongezonde variant die onder de noemer 'pasta met vruchtjes' bekend is hier thuis. Dat is koude pasta met salami, vruchtjes uit blik, en een beetje slasaus - ja niet heel gezond, maar ze vinden het heerlijk.

Een gezonde pastasalade met rucola, avocado, tomaatjes, komkommer, pijnboompitjes gaat er ook goed in hoor :). Houd er wel rekening mee dat je een vork of lepel mee moet geven. Deze binden we met een elastiek om de trommel, en dat werkt prima.

Tips

  • Gebruik vooral je fantasie - zolang je er voor zorgt dat je kinderen het eten makkelijk zonder bestek of andere toepassingen kunnen eten zonder alles onder te smeren kun je alle kanten op.
  • Varieer - het hoeft niet veel tijd te kosten om een gevarieerde trommel te maken maar het maakt je trommel een stuk aantrekkelijker voor je kinderen
  • Bereid het voor - je moet van te voren even bedenken wat je allemaal in de trommel wil stoppen als je je wekelijkse boodschappen doet. Gedroogd fruit kun je prima in bulk in je voorraad kast bewaren, groentesnacks van te voren snijden en luchtdicht bewaren scheelt 's morgen een hoop snijwerk.
  • Oermensjes heeft een aantal leuke lunchtrommels verzameld en gebundeld in een gratis downloadboekje. Je vindt het hier.
Een gezonde schoollunch: 10 ideeën voor nog meer broodtrommelvariatie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5771

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.