10 Toffe Schoollunches voor Tieners (2024)

Ligt het aan mij, of is ‘schoollunches’ een beetje een vreemd woord? Heb het zelfs opgezocht om te checken of dat inderdaad het meervoud van ‘schoollunch’ is. Het online woordenboek zegt van wel, dus dan zal het wel zo zijn. 🙂

Hoe dan ook! Het schooljaar is in volle gang en met de herfstvakantie in gang, is de kop er af. Ik weet niet hoe jullie het hebben, maar ik ben er wel aan toe. Onze oudste is dit jaar voor het eerst naar de middelbare school en dat vergt toch meer energie dan ik in eerste instantie had voorzien. Zoveel nieuwe indrukken en verplichtingen waar we aan moeten wennen… Nee, vakantie is nu zeer welkom.

Verzameling Schoollunches voor Tieners

En daarom leek het me leuk om een receptenverzameling van 10 toffe schoollunches voor tieners (daar is dat woord weer) te maken. Elke dag brood mee, daar word ik gewoon echt niet blij van. En om eerlijk te zijn, mijn kids ook niet. Nog niet eens vanwege het vele broodeten dat dan gebeurt, maar meer omdat het al gauw verveelt.

En ik zal hier niet alleen in zijn. Ik denk dat veel ouders/ verzorgers op een bepaald moment tegen die verveling aanlopen. Ik hoop dat de verzameling hieronder jullie inspireert om buiten de lunchbox te denken en lekkere, maar ook gezonde schoollunches te maken voor het opgroeiend gespuis 🙂

*Klik op de link onder de foto’s om naar de recepten te gaan*

1. Groenterolletjes

Om te beginnen een succesrecept van mijzelf. Deze groenterolletjes maak ik de avond van te voren en bewaar ze onder een vochtig stukje keukenpapier in de koelkast. Het rijstpapier en de dipsaus zijn een groot succes. Variaties op dit thema bevatten gekookte garnalen of kip, gehakte nootjes en zelfs een restje rul gebakken gehakt als toevoeging op de groenten.

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (1)

2. Paleo Viskroketjes

We blijven bij de rolletjes, want wat denken jullie van deze viskroketjes? Marinka van EetPaleo ontwikkelde deze voor haar boek en deelde dit recept op haar blog. Ze zijn ontzettend eenvoudig om te maken en tegenwoordig kun je bakbananen ook bij de Lidl krijgen. De hoeveelheid die dit recept oplevert is genoeg voor mijn twee kids. Lekker ook met dip en wat zuur fruit.

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (2)

3. Bananenbrood

Een lekker bananenbrood mag niet ontbreken. Heerlijk zoet vanwege de banaan en makkelijk in te vriezen. Dit brood maakte ik met havermeel en werd haast onder mijn handen weggekaapt.

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (3)

4. Gevulde Eieren, Kipsalade

Een andere collega-blogger, Simone van FoodQuotes, maakte een lekkere boterhamvrije lunch op basis van eieren en salade. Als jouw tiener ook van gevulde eitjes houdt, is dit een erg leuke manier om extra eiwitten in de schoollunches voor tieners te krijgen. Mijn tip zou inderdaad zijn om de eitjes op de één of andere manier vast te zetten in de trommel of in een klein bakje te doen zoals je op de foto kan zien. Bijvoorbeeld in een bedje van sla. Anders schuiven ze alle kanten op en wordt het een smeerboel. Het oog wil ook wat!

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (4)

5. Notenpasta Wafels

Ik heb nog geen kind ontmoet die niet van wafels houdt. Warm zijn ze uiteraard het lekkerst, als de boter in die kuiltjes smelt. Maar koud zijn ze prima schoollunch materiaal. Deze wafels zijn glutenvrij en eiwitrijk vanwege de notenpasta en vijf eieren.

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (5)

6. Kikkererwt Muffins

Deze glutenvrije muffins van Lynda van Leef Puur Natuur zijn op basis van kikkererwten en havermout. Ze zijn lekker zoet vanwege de bosbessen en banaan. Muffins zijn ideaal in een broodtrommel omdat ze handzaam zijn en weinig rommel maken. Geef er twee mee voor de grote eter.

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (6)

7. Coleslaw

Lekker bij een gekookt eitje, koude kip of op een boterham: Zelfgemaakte coleslaw. Ik bewaar de coleslaw in de koelkast in een glazen kom met deksel en deel die gedurende de week uit. Spork mee en prikken maar. Lekker fris, crunchy én ze eten groenten! Win-win-win! Is alleen een portie coleslaw al genoeg? Doe er dan wat walnoten en druiven bij. Lekkere combi.

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (7)

8. Pannenkoek Crackers

Je maakt pannenkoeken, lekker met cassave- en tapiocameel en dus glutenvrij, maar laat ze vervolgens lang op een laag pitje garen. Hierdoor worden ze heerlijk knapperig en heb je crackers. Sabine van Sabine Spuybroek Coaching maakte deze crackers voor haar zoontje. Hier eten ze het als chips onder mijn handen weg. Ook tiener-proof dus 😉

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (8)

9. Citroen Maanzaad Cupcakes

Uiteraard willen ze ook ‘wat lekkers’ mee in de lunchtrommel. Maar met alle verleidingen op school aan chocoladerepen en koek, kan het lastig zijn om ze daar vanaf te houden. Het is geen 100% garantie, maar het kan helpen door ze iets mee te geven waarvan ze het idee hebben dat het een traktatie is. Deze citroen maanzaad cupcakes zijn glutenvrij en lekker fris vanwege de citroen en smaken naar cake. Ik vond 40 gram honing genoeg, maar misschien wil jij ze iets zoeter maken voor je tiener.

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (9)

10. DIY Instant Oats

Dit vond puber-lief erg leuk om te maken: Instant Oats! Hij heeft namelijk een goeie thermosfles waar een halve liter water wel 6 uur gloeiend heet in blijft. Perfect dus om bijvoorbeeld instant oats mee te maken. Miss Havermout deelt het superleuke recept op haar blog en geeft daar tips hoe je dit voor meerdere dagen kunt klaarmaken.

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (10)

Conclusie

Ik hoop je hiermee leuke ideeën van de hand te hebben gedaan voor gezonde schoollunches voor tieners. Ik merk zelf dat kinderen steeds minder opkijken van non-sandwich lunchtrommels, dus gebruik die vrijheid om eens een wrap, havermoutpotje of wafels mee te geven.

Maar als ‘moeder-van-tieners’ kom ik net kijken 🙂 dus wat zijn jullie tips? Wat werkt bij jullie erg goed om variatie aan te brengen in de schoollunch? Deel het hieronder!

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (11)

Ook leuk om te lezen!

  • Tieners en Suppletie – Wat wel en wat niet?
  • Power Ontbijt voor Tieners
  • Kokosmakronen
  • Online Winkel Review Puur Mieke
  • Hoeveel gram proteine?

Bijgewerkt op 3/03/21

10 Toffe Schoollunches voor Tieners (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5835

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.